Als zevenblad je moestuin overwoekert, zijn er verschillende mogelijkheden. Uitroeien  of opeten. Zevenblad herken je aan de zeven blaadjes die aan elk takje zitten. Wat is de slimste keuze? Heel simpel: opeten natuurlijk! Zevenblad is namelijk een gezond, lekker en geneeskrachtig kruid. Vroeger at men zevenblad als eerste na de winter. Jonge scheuten zevenblad schieten namelijk vanaf februari uit de grond. Zevenblad is een vaste plant. Geen kruid dus.

Zevenblad (Aegopodium podagraria) kweken en gebruik

zevenblad
Dit is voor velen wel het minst geliefde kruid. Wanneer het eenmaal in een tuin voorkomt, weet men niet hoe men er weer vanaf moet komen. Toch bestaat er een (gifvrije) methode dit kruid weg te krijgen.

Het is een methode die je niet direct verwacht. Wanneer je echt zevenblad gaat oogsten elke keer. Dan worden de wortels uitgeput. De zevenblad zullen dan op den duur verdwijnen. Wel toegeven in sommige gevallen moet je het kruid dan wel erg veel eten. Het beste is om de plant te laten bloeien en daarna te gaan oogsten. De plant is dan op zijn zwakst, wanneer je dan gaat oogsten dan worden de wortels uitgeput. De kracht wordt dan voor de winter weggehaald dit verminderd de overlevingskansen in de winter.

Gaat het om een heel vlak, dan kan een bosmaaier dienst doen om er vanaf te komen. Dan gewoon blijven maaien.

Geneeskundige werking van Zevenblad

– Verlichtend bij reuma
– behandeling tegen jicht
– Verlichtend bij pijnlijke gewrichten
– Urineafdrijvend, daardoor geschikt voor de nieren en de blaas. Mits er voldoende bij gedronken wordt.

Zevenblad bevat veel vitamine C, A en is rijk aan kalium, calcium en magnesium

Kweken zevenblad

Ach wat zullen we ervan zeggen. Wil je het hebben het is er zo. Wil je ervan af moet je er veel moeite voor doen. Toch is het beter wanneer het in eigen beheer is, wanneer je het voor consumptie wilt gebruiken. Het is anders niet duidelijk of er gif op wordt gespoten. Het Zevenblad vermeerderd zich onder de grond met worteluitlopers. De plant woekert enorm. Elk stukje wortel dat ergens terecht komt groeit door.

Gebruik van het zevenblad

In zevenblad zit veel vitamine C, kalium en magnesium. Het is dan ook een erg gezond kruid om te eten. Wellicht kunnen we het nog beter groente noemen. Het is immers het groene blad dat je eet en het kan bereid worden als Spinazie. Dus is het ook geschikt voor gerechten waar je ook spinazie in kan doen.
Het kan ook rauw worden gegeten, maar dan alleen het jonge blad gebruiken. Het oudere blad is niet zo lekker meer. Het jonge blad, smaakt een beetje peterselie achtig.

Zevenblad is zeer gezond om te eten en bijna overal te vinden. Dat laatste is een overblijfsel van de Romeinen. Toen die zich over de halve wereld verplaatsten hebben ze dit plantje overal aangeplant. Juist dat het zo woekert en zo sterk is, zorgde ervoor dat er nu overal voor de Romeinen een groente voorradig was.
zevenblad-in-knop.jpg

Sierwaarde van het Zevenblad

Voor de eetbare ( sier)tuin is de sierwaarde van elk gewas van belang om onder de loep genomen te worden. Zelfs het Zevenblad wat door zoveel mensen wel weg gewenst kan worden, heeft een enorme sierwaarde. Het is alleen wel zaak om het op een goede manier te gebruiken. Een kleine tuin is niet geschikt voor deze plant. Het is voor grotere tuinen een zeer goede bodembedekker, waar je dus totaal niet meer naar om hoeft te kijken. Het zevenblad kan soms heel mooi schaduwplekken op vullen, omdat het daar prima groeit. Er komt geen enkel ander onkruid doorheen en er kan ondertussen van geoogst worden.
In veel andere landen wordt het plantje dan ook in verschillende varianten verkocht als zeer geschikte bodembedekker.
Het zevenblad krijgt ook nog eens prachtige witte bloemen, die als schermen boven de plant uitkomen.

bron: http://www.eetbaretuin.info/kruiden/Kruiden_geneeskracht/index.html